اگرچه در گذشته ای نه چندان دور افراد با مهارتهای فردی بالا به صورت انفرادی و با اهداف مختلف اقدام به نفوذ و هک سایتها میکردند، اما در دنیای امروز هستند کشورهایی که این افراد را شناسایی کرده و در غالب یک ارتش سایبری سازماندهی شده به خدمت میگیرند.
اگرچه در گذشته ای نه چندان دور افراد با مهارتهای فردی بالا به صورت انفرادی و با اهداف مختلف اقدام به نفوذ و هک سایتها میکردند، اما در دنیای امروز هستند کشورهایی که این افراد را شناسایی کرده و در غالب یک ارتش سایبری سازماندهی شده به خدمت میگیرند.
وجود چنین ارتشی در کشورها قطعاً دیگر نه برای اهداف فردی نفوذگران بلکه با هدف رسیدن به مقاصد کلان ملی صورت میگیرد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، رضا پرسته مدیر بازاریابی و فروش شرکت ایمن رایانه پندار نماینده انحصاری محصولات امنیتی پاندا در ایران، در گفت و گو با افتانا داشتن ارتش سایبری ایران را اگرچه مایه مباهات میداند اما معتقد است این ارتش باید فارغ از سیاست گذاریهای ملی، از توان و مهارت خود در طراحی و پیاده سازی لایه های مختلف حفاظتی و امنیتی برای شبکه های رایانه ای داخل کشور بهره ببرد.
ایران: مقصد خوب جنگ سایبری
مدیر بازاریابی و فروش شرکت ایمن رایانه پندار با وجود آنکه مانند بسیاری دیگر از متخصصان حوزه امنیت هجوم کد مخرب فلیم را مهمترین رویداد سال ۹۱ در حوزه افتا میداند، اما معتقد است اگرچه این ویروس تبعات بدی برای کشور داشت اما موجب افزایش اهمیت سازمانها به مقوله امنیت اطلاعات، جدی گرفتن پروژه سیستم عامل و ضدبدافزار بومی، کاهش نسبی اعتماد به ضدبدافزارهای خارجی و ضرورت ساماندهی آنها در کشور نیز شده است.
به اعتقاد وی از آنجا که ایران در منطقه استراتژیک خاورمیانه واقع شده است همواره با انواع مختلف تهدیدها و توطئهها روبرو بوده است و هم اکنون نیز در جنگ سایبری یکی از کشورهای مورد توجه است. پرسته در این مورد توضیح میدهد:
«به لحاظ کم هزینه تر بودن جنگ سایبری، اکنون کشورهای قدرت طلب جهان مانند امریکا و اسرائیل سعی دارند تا از این طریق به اهداف خود برسند.»
وی ادامه میدهد: «در چنین شرایطی بعید به نظر میرسد حجم این حملات در آینده کاهش پیدا کند. مگر آنکه کشورهای متخاصم روش جدیدتری برای دستیابی به مقاصد خود پیدا کنند.»
مدیر بازاریابی و فروش شرکت ایمن رایانه پندار در گفتگو با افتانا اظهار داشت: در چنین شرایطی وظیفه بخش دولتی و خصوصی پیشگیری هوشمندانه حملات سایبری است. به اعتقاد وی این اتفاق تنها از طریق به کارگیری لایه های مختلف امنیتی در شبکه های رایانه ای و حتی ایزوله کردن برخی سیستمهای حاوی اطلاعات بسیار مهم و محرمانه صورت میپذیرد.
پرسته در این خصوص اضافه میکند: «البته لزوم توجه به دانش و تجربه بومی در موفقیت پیشگیری از اینگونه نفوذها امر بسیار مهمی است.»
تعاملی که باید باشد، اما نیست...
رضا پرسته در ادامه گفت و گوی خود با افتانا به عدم اعتماد بخش دولتی نسبت به توانمندیهای بخش خصوصی اشاره میکند.
به اعتقاد وی عدم تعامل و اعتماد دولت به بخش خصوصی عامل اصلی انزوای این بخش است که جلوی رشد را از آنها میگیرد.
چراکه توان مالی بخش خصوصی محدود تر از آن است که بتواند صرف تحقیقات مختلف در حوزه امنیت اطلاعات و تولید نرم افزارهای بومی شود. از این رو کمک بخش دولتی در این حوزه اجتناب ناپذیر است.
مدیر بازاریابی و فروش شرکت ایمن رایانه پندار نماینده انحصاری محصولات امنیتی پاندا در ایران در ادامه، تلاش دولت در تاسیس پارکهای علم و فناوری را تلاشی ناموفق در ورود به حوزه تحقیقات علوم و فنون میداند و در این مورد خاطر نشان میکند:
«متاسفانه حلقه های زنجیره تجربه و مهارت بخش خصوصی، دانش مراکز دانشگاهی و حمایتهای مالی دولت نتوانسته بهم متصل شود و در اغلب پروژهها کمبود حداقل یکی از این حلقهها محسوس است.»
پرسته در خاتمه این گفت و گو موقعیت استراتژیک ایران را از یک سو و وابستگی کشور به نرم افزارها و سخت افزارهای خارجی را از سوی دیگر اصلیترین عامل آسیب پذیری های کشور میداند و در این مورد میافزاید:
«متاسفانه گاهی همین نرم افزارها و سخت افزارهای خارجی میتوانند مانند سلاحی در دست بیگانگان و راهی برای نفوذ و حمله به کشور ما باشند. به همین دلیل و در چنین شرایطی تنها راه مقابله با چنین اتفاقی ارتقای سطح تعامل و همکاری حلقه های زنجیر و عزم جدی در خودکفایی در زمینه تولید نرم افزارها و سخت افزارهای مورد نیاز کشور خواهد بود.»
جهت مشاهده متن مطالب دیگر درباره آنچه که در حوزه افتا در سال ۱۳۹۱ روی داده است، ویژه نامه نوروزی افتانا را دانلود کنید و بخوانید.