دکتر قاسم زاده: اکنون که موج کارآفرینی تکنولوژی به ایران رسیده است ما باید از کمک ایرانیهای خارج از کشور برای آشنا شدن با بهترین روشهای پیشرفت در کسب و کارهای نوپا استفاده کنیم.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و فراگیرشدن استفاده از اینترنت و دیگر ابزارهای فناوری، کارآفرینی دیجیتال نیز با بهرهگیری از این ابزارها رو به توسعه و رشد رفته است. این بخش از خدمات، حوزهای از کارآفرینی است که در آن ابزارهای تکنولوژیک نظیر اینترنت و ICT برای کسبوکار استفاده میشود و بیشک تا زمانی نه چندان دور نقش تأثیرگذاری در تولید ناخالص داخلی کشورها خواهد داشت؛ بنابراین پرداختن به مقوله کارآفرینی دیجیتال از موضوعات مهم به شمار میرود.
انچه میخوانید گفتگویی است با دکتر فریدون قاسمزاده از کارآفرینان صنعت IT کشور و بنیانگذار شرکت افرانتکه در مورد شیوههای سرمایهگذاری در شرکتهای استارتآپ و چرخههای رشد اینگونه شرکتها سخن میگوید.
فعالیت در این عرصه را از کجا شروع کردید و چه مسائلی را در این مسیر پشت سر گذاشتهاید؟
پس از دریافت دکترایم در رشته مهندسی سیستمهای اطلاعاتی در کانادا سال ۷۶ احساس کردم جای اینترنت در ایران بسیار خالی است. پس از بازگشت به ایران با حمایت وزارت صنایع و در نبود وزارت ICT و بهرغم ریسک بسیار زیاد کار روی این عرصه را شروع کردیم. در سال اول تعداد کل همکاران ما در افرانت حدود ۲۰ نفر بود. با توجه به ناآشنایی مردم ایران با اینترنت لازم بود با برنامه مشخص در این زمینه فرهنگسازی کنیم همچنین با حضور در نمایشگاههای IT و برگزاری دورههای رایگان تحت عنوان «چگونه ISP خود را راهاندازی کنیم» در این نمایشگاهها سعی در ترویج فرهنگ ارائه خدمات اینترنت و در اختیار گذاشتن راهنماییهای لازم به علاقهمندان راهاندازی ISP کردیم. زیاد شدن تعداد ISPها باعث شد دولت نتواند با تفکر انحصاری سابق برای کسب و کار در این حوزه ورود کند.
اکنون نیز شرکتهای اینترنتی در مقایسه با بقیه صنایع شرکتهای موفقی به حساب میآیند؟
بله در همه جای دنیا همینطور است. امروز از میان پنج شرکت که بیشترین ارزش بازار (Market Value) را دارند پنج شرکت و در میان ۳۰ شرکت برتر یازده تای آنها شرکتهای IT هستند که ارزش بازار برخی از آنها چند برابر درآمد نفتی ایران است. در بازار سهام ایران هم متوسط P/ E شرکتهای IT که مبین ارزش این شرکتها در بازار سهام است بیش از دو برابر P/ E متوسط بازار سهام است که نشاندهنده پتانسیل بالای صنعتIT است. با ورود تعداد بیشتر شرکتهای IT به بورس این پتانسل در کشور ما نیز بیشتر نمایان خواهد شد و بازار سرمایه استقبال بیشتری از این صنعت خواهد کرد. به اعتقاد من همانطوریکه دهه ۷۰ دوران پیدایش و رشد و شکوفایی اینترنت و بهدنبال آن آغاز نقش آفرینی شرکتهای اینترنتی خصوصی در ایران و آغاز فرآیند حذف انحصار دولتی از عرصه مخابرات و اینترنت بود، دهه ۹۰ به دوران رشد و شکوفایی صنایع دانش بنیان و تولید انبوه شرکتهای نوپا از طریق شکلگیری مراکز رشد و پارکهای فناوری