حمید بابادی نیا مدیرعامل یکـی از قدیمی ترین و پر سابقه ترین شرکت ها در حوزه شبکه و امنیت یعنی شرکت گیلاس کامپیوتر است. وی همچنین یکی از فعالان صنفی و رییس کمیسیون های افتا و شبکه سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران در دوره دوم نیز بود. با وی به گفتگو نشستیم تا در خصوص فعالیت های شرکت گیلاس کامپیوتر و همچنین اقدامات کمیسیون افتا بیشتر بدانیم.
به عنـوان مقـدمـه لطفـا مقـداری در مـورد تاریخچـه فعـالیـت هـای شـرکـت گیـلاس کـامپیـوتـر صحبت کنیـد. شرکت گیلاس کامپیوتر در مهر ماه سال ۱۳۷۱ به همت چهار نفر از دانشجویان برق دانشگاه صنعتی شریف با شعار تحقیقات، طرح و تولید سخت افزار و نرم افـزار تاسیس شد. گیلاس کامپیوتر با استفاده از بستر های مناسب نرم افزار یونیکس و همچنین با استفاده از یک سیستم عامل دو زبانه فارسی و لاتین در محیط یونیکس سانتاکروز فعالیت خود را در حوزه فناوری اطلاعات آغاز کرد.
سپس در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را در حوزه شبکه گسترش دادیم و برای اولین بار با کمپانی سیکور آغاز به همکاری کردیم و تجهیزات شبکه را وارد کشور نمودیم.
در ادامه دارای یک سبد محصول در حوزه شبکه شدیم و توانستیم نمایندگی چندین برند را در حوزه تجهیزات passive و active دریافت کنیم.
پس از تغییراتی که در بازار تخصصی ارائه خدمات و محصولات شبکه کشور پیش آمد، با تغییر مسیر، وارد حوزه تخصصی امنیت شبکه شدیم و سبد محصولات گیلاس را در حوزه امنیت نیز با محصولاتی مانند جونیپر، فورتینت و کسپرسکی ... پربارتر کردیم.
در حال حاضر هم فعالیت های گیلاس کامپیوتر به دو شاخه ارائه تجهیزات و خدمات امنیتی تقسیم می شود. سیستم های مدیریت امنیت یا ISMS و بخش تست نرم افزار نیز از دیگر فعالیت های گیلاس کامپیوتر محسوب می شود.
گیلاس کامپیوتر همواره سعی می کند از دانش شبکه و امنیت شبکه به طور همزمان در پروژه های خود استفاده کند، زیرا معتقدیم که برقراری امنیت مناسب نیازمند وجود زیرساخت و بستری مناسب و قابل اطمینان است.
بـه وجـود راهکـارهـای امنیتـی کسپرسـکـی در سبـد محصـولات شـرکت اشـاره کـردیـد. علـت انتخـاب ایـن شـرکـت چـه بـوده و بـا توجـه به اینـکه این محصـول به طـور گستـرده در کشـور توزیـع می شـود، گیـلاس کامپیـوتر چـه ارزش افـزوده ای را روی این محصـول برای مشتـریان به همـراه مـی آورد؟
در گذشته با توجه به عدم فعالیت شرکت گیلاس کامپیوتر در زمینه آنتی ویروس، به ناچار در این حوزه امکان ارائه راهکار نداشتیم و این مسئله در بازار ایران که کارفرما خواهان دریافت راه حل های جامع و همه جانبه است، مشکلی محسوب می شود.
در نتیجه شرکت برای اینکه بتواند سطح رضایتمندی مشتریان خود را بالا نگاه دارد، محصولات آنتی ویروس را نیز وارد فعالیت های خود کرد. برای این منظور نیز با توجه به تحقیقات خود سعی کردیم برندی معتبر را وارد سبد محصولات شرکت کنیم که کسپرسکی این نیاز ما را تامین کرد.
با توجه به اینکه ارائه خدمات در حوزه امنیت به صورت لایه لایه انجام می گیرد و ما در بخش گیت وی از محصولات فورتینت استفاده می کنیم که آنتی ویروس مخصوص به خود را داشت؛ تلاش کردیم در بخش کلاینت نیز یک آنتی ویروس قوی استفاده کنیم و در نتیجه نمایندگی فروش این محصول را در ایران دریافت کردیم. ضمن آنکه جونیپر نیز از موتور ضدویروس کسپرسکی استفاده می کند و این امر نیز بهیکپارچه سازی راه حل های امنیتی ما کمک می کند.
ضمن آنکه ما همچنین برای اولین بار در سایت گیلاس کامپیوتر امکان پشتیبانی آنلاین را فعال کرده ایم و مشتریان می توانند با سرعت و دقت، هم مشکلات فنی خود را با ما مطرح کنند و هم در مورد محصولاتی مانند کسپرسکی، آخرین اصلاحیه ها یا فایل های مورد نیاز را دریافت نمایند. این امر یکی از مزایای مهم شرکت برای مشتریان است. همچنین تجربه تیم فنی ما با سال ها تجربه در حوزه امنیت نیز، اطمینان خاطر دیگری برای مشتریان است.
با تـوجه به آنـکه به تازگـی شرکـت پیشگامان بخشـی از سهـام شرکت گیـلاس کـامپیـوتر را خریـداری کرده است، این موضـوع چه تاثیـری بر رونـد فعـالیتهای شـرکت خواهـد داشـت؟ در همه جای دنیا ادغام شرکت ها برای ایجاد هم افزایی و گسترش خدمات وجود دارد. شرکت ما نیز در حوزه مدیریت و مالـی نیازمند حمایت است تا بتواند در پروژه های خود خصوصا پروژه های بزرگ بهتر عمل کند؛ در نتیجه با تعامل با شرکت پیشگامان که خود از بیست و پنج شرکت زیر مجموعه تشکیل گردیده؛ به این نتیجه رسیدیم که شرکت گیلاس کامپیوتر به عنوان یکی دیگر از شرکت های زیر مجموعه پیشگامان به فعالیت خود ادامه دهد. البته لازم به ذکر است که در ماهیت حقوقی، سیاست ها، برنامه و مدیریت شرکت گیلاس کامپیوتر تغییری ایجاد نشده و تنها اعضای هیت مدیره تغییر کرده اند و ما همچون گذشته و البته با پشتوانه ای محکم تر و قوی تر به عنوان بازوی امنیتی گروه پیشگامان به فعالیت خود می دهیم.
گـروه پیشگامـان وارد حوزه سـاخت UTM نیز شـده است و ظاهـرا قـرار است از موتـور ضـدویروس کسپـرسکی نیـز در آن استفـاده شـود؛ ایـن امر چقـدر محقـق شده است؟ گروه پیشگامان در حال طراحی و ساخت این UTM است و ما به عنوان نماینده کسپرسکی در گروه پیشگامان، در خصوص دریافت مجوزها و نصب موتور جستجوی کسپرسکی در این پروژه فعال هستیم که امیدواریم در آینده ای نزدیک این امر انجام شود و این محصول ایرانی وارد بازار امنیت فناوری اطلاعات شود.
اجـازه دهیـد مقـداری هم در مـورد کمیسیون امنیـت فضـای تبـادل اطلاعـات(افتا) در سـازمان نظام صنفی رایانـه ای تهـران صحبت کنیـم؛ با توجه به ریاسـت شما در این کمیسیـون و به پایان رسیدن فعالیت های این دوره، عملکـرد آن را چگـونه ارزیابی می کنیـد؟ همانطوریکه می دانید، دوره جدید فعالیت کمیسیون افتا کمتر از دو سال است که شروع شده است. اما در همین مدت نیز معتقدم که میانگین فعالیت آن بسیار بالاتر از حدمتعارف کمیسیون ها در سازمان بوده است.
از مهم ترین اقدامات کمیسیون افتا می توان جذب فعالان حوزه امنیت به کمیسیون افتا و تعامل با بدنه دولت نام برد که سبب شد مباحث افتا و نظرات سازمان به خوبی در این حوزه منعکس گردد.
در واقع این تعامل گسترده سبب شد که در تفاهم نامه ای که سازمان نظام صنفی با سازمان فناوری اطلاعات منعقد کرد، اکثریت موضوعات مطرح شده، روی موارد امنیت و افتا متمرکز باشند.
همچنین از جمله فعالیتهای شاخص این دوره تدوین تعرفه های خدمات امنیتی برای نخستین بار بود که توانستیم با شناسایی و دسته بندی خدمات متنوع حوزه امنیت و تعیین تعرفه های مناسب برای آن، بخشی از فعالیت سامان دهی بازار فناوری اطلاعات را به انجام برسانیم.
در حوزه آموزش نیز تعدادی سمینار تخصصی با موضوع آشنایی با مباحث امنیت فناوری اطلاعات را به طور مستمر برگزاری کردیم که علاوه بر آموزش و فرهنگ سازی، بستر مناسبی جهت درآمدزایی برای صنف را نیز فراهم کرده است.
گیـلاس کامپیـوتـر چـه چشـم انـدازی را در آینـده بـرای خـود در نظـر دارد و آیا محصـول جدیـدی به سبـد محصـولات ایـن شرکـت اضـافه خواهـد شـد؟ شرکت گیلاس کامپیوتر به تازگی پروژه عظیمی با شرکت اگستور مالزی که فعال در حوزه احراز هویت است را آغاز کرده که در خصوص مانیتورینگ مراکز داده می باشد.
چنین پروژه ای تا به حال در ایران اجرا نشده و پس از راه اندازی در نوع خود اولین خواهد بود. نکته مهم در همکاری گیلاس کامپیوتر با شرکت اگستور در موضوع انتقال دانش فنی است.
این پروژه در ادامه بایستی دانش فنی لازم برای راه اندازی و مدیریت چنین سیستم هایی را به کشور منتقل کند که باعث مباهات شرکت خواهد بود. ضمن آنکه سهم خود در توسعه فناوری اطلاعات در کشور را نیز ایفا کرده ایم. مایلم بر این نکته تاکید کنم که همواره تلاش کرده ایم گیلاس کامپیوتر در لبه تکنولوژی حرکت کند و آخرین فناوری را وارد کشور کند و امیدوارم که در رسیدن به این هدف موفق باشیم.