راهاندازی کامل این سامانه، امکان بررسی وضعیت پیشرفت پروژهها، طرحها و فعالیتهای در حال انجام تمامی سازمانها و شرکتهای تابعه به صورت لحظهای را فراهم خواهد کرد.
منبع : پایگاه خبری شهر الکترونیک
چندی پیش مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از راه اندازی سامانهای الکترونیکی خبر دادند که هدفش،ارزیابی طرحها و پروژههای در دست اجرا این وزارتخانه به صورت برخط یا online بود.
به گزارش افتانا(پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، راهاندازی کامل این سامانه، امکان بررسی وضعیت پیشرفت پروژهها، طرحها و فعالیتهای در حال انجام تمامی سازمانها و شرکتهای تابعه به صورت لحظهای را فراهم خواهد کرد. همچنین با استفاده از این سامانه می توان در صورت خارج شدن روند اجرایی پروژهها از اهداف تعریف شده، به موقع تشخیص و اقدامهای لازم را اجرایی کرد و یا از طریق این سامانه جامعیت در فعالیتها عملیاتی میشود و ارتباط بین طرحها و پروژهها با استراتژیها و سیاستهای کلی وزارت کنترل میشود.
در مجموعه مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات امیدوارند به کمک این طرح، جلوی برخی موازی کاریها و یا تأخیر در اجرای یک پروژه گرفته شود. برای آشنایی بیشتر با کارایی این سامانه الکترونیکی با وحید یزدانیان مدیر کل دفتر نظارت، ارزیابی و برنامهها و امور مجامع وزارت ارتباطات گفتگویی انجام داده ایم که در ادامه میخوانید:
چه شد که به فکر راه اندازی چنین سامانهای برای ارزبابی طرحهای حوزه ارتباطات وفناوری اطلاعات افتادید؟
موضوع ارزیابی آنلاین (برخط) طرحها و پروژههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درحقیقت از موضوع ارزیابی برخط عملکرد ناشی میشود که این موضوع توسط معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور براساس آئیننامههای قانون مدیریت خدمات کشوری پیگیری شده است.
در فرمهای طراحی شده این سامانه، عدد استانداردی به عنوان معیار و شاخص سنجش لحاظ شده است. این عدد معیار، عمدتاً استخراج شده از بستههای اجرایی برنامه پنجم توسعه و یا تکالیف محوله به شرکتها یا سازمانهاست. پس از درج عدد عملکردی، سامانه نسبت به نمایش شکاف (Gap analysis) اقدام میکند و میتوان خروجیهای مختلفی را از این نرم افزار بدست آورد.
براساس این آئین نامهها لازم است همه دستگاههای اجرایی نسبت به استقرار سامانه ارزیابی عملکرد (که حتماً مورد تأئید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور نیز قرار میگیرد) اقدام کنند. با توجه به طراحی نرمافزار تَسما توسط معاونت مذکور، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از ابتدای سال جاری نسبت به استقرار این سیستم در وزارتخانه، شرکتهای تابعه و سازمانهای وابسته اقدام کرده و عملاً ارزیابی عملکرد سال ۱۳۹۰ درخصوص رصد شاخصهای اختصاصی و عمومی ( که در ابتدای سال ۹۱ انجام گرفته ) توسط سامانه مذکور صورت گرفته است. در ادامه استقرار این سامانه مجموعه سامانههای دیگری هم در حال طراحی و استقرار است که از میان آنها میتوان به سامانه ارزیابی پروژهها و طرحهای تملک دارائیها، سامانه کنترل تکالیف امورمجامع شرکتهای تابعه وزارت و نیز سامانه تکمیل شده ارزیابی عملکرد اشاره کرد.
چه خلأی سبب شده که به فکر راهاندازی چنین سامانهای برای نظارت روی پروژههای حوزه آیسیتی باشید؟
یکی از عوامل اصلی که باعث راه اندازی این سامانه شد به گستردگی و تنوع طرحها و پروژههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برمیگردد. همچنین تأثیرگذاری و وابستگی اجرای این پروژه ها به یکدیگر و نیز تکالیف بزرگی که در برنامه پنجم توسعه، برعهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گذاشته شده است، باعث شد که مجموعه نظارتی وزارت ارتباطات نسبت به استقرار سامانه مذکور اقدام کند.
این سامانه چگونه عملیات تجزیه و تحلیل پروژهها را انجام میدهد؟
در فرمهای طراحی شده این سامانه، عدد استانداردی به عنوان معیار و شاخص سنجش لحاظ شده که این عدد معیار، عمدتاً استخراج شده از بستههای اجرایی برنامه پنجم توسعه و یا تکالیف محوله به شرکتها یا سازمانها است. پس از درج عدد عملکردی ، سامانه نسبت به نمایش شکاف (Gap analysis) اقدام میکند و میتوان خروجیهای مختلفی را از این نرم افزار بدست آورد .
چه مشکلات و موانعی پیش روی اجرای دقیق این طرح است؟
یکی از مشکلات احتمالی در استقرار این نظام ارزیابی، صحت سنجی اطلاعات وارده در سامانه است . بنابراین موضوع صحت سنجی در این سازمانه اهمیت بسیار بالایی دارد . البته دراین خصوص، تمهیدات لازم اندیشیده شده تا با بهره گیری از روشهای مختلف نظیر روش تطبیقی اطلاعات موردنیاز دریافت و بررسی لازم روی آنها صورت گیرد.
ایدهال این طرح چه نکاتی را در بر دارد؟
در حالت ایده آل، تحلیل عملکرد طرحها و پروژهها میتواند به دو صورت مورد استفاده قرار گیرد. در حالت اول، استخراج کاستی و نواقصی که در حوزه اجرا وجود دارد (مانند کمبود اعتبارات یا کم کاری، عدم بهرهگیری از نیروهای متخصص، زمانبندی غلط و ... ) انجام می گیرد و حالت دوم نیز به بازنگری در برنامهها و هدف گذاریها در صورت احراز غیر واقعی بودن هدف گذاریها و برنامهریزیها باز میگردد.
چه میزان هزینه و سرمایه برای این طرح در نظر گرفته شده است؟
هزینه اجرای این طرح پس از پایان کار مورد ارزیابی قرار میگیرد. اما باید به این نکته مهم اشاره داشت که این طرح هزینه بسیار بسیار نازلی در مقایسه با سایر پروژههای مطرح شده در این حوزه دارد و قابل مقایسه با حجم خود پروژهها نیست .
آیا این طرح تنها یک فاز اجرایی دارد یا با گذشت زمان فازهای دیگری نیز به آن اضافه خواهد شد ؟
این طرح شامل فازهای متفاوت است و به نوعی باید گفت طرح از تلفیق چند سامانه تشکیل شده است که به تدریج تکمیل و اجرا میشود .
برای رسیدن به هدف نهایی این طرح دقیقا به چه شرایط و پیش زمینههای نیاز است؟
ارائه آموزشهای لازم به کاربران این طرح در شرکتهای تابعه و سازمانهای وابسته و توجیه و توضیح اهمیت موضوع جزء پیش زمینههای لازم برای اجرای موفق این طرح است. البته تاکنون جلسات متعددی برای ارائه توضیح در این خصوص برگزار شده که نتایج مطلوبی در بر داشته است.
این طرح چه زمانی اجرایی میشود؟
این سامانه از ابتدای شهریور ماه در ستاد وزارت ارتباطات، شرکتهای تابعه و سازمانهای وابسته مستقر شده است و سایر سامانهها نیز حداکثر تا پایان سال جاری فعال خواهند شد .