جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ , 27 Dec 2024
جالب است ۰
در گفت و گو با معاون وزیر ارتباطات

راه اندازی شبکه ملی اطلاعات یک تکلیف است

در ۳۱ استان کشور اینترنت از اینترانت تفکیک می‌شود و با اجرا شدن مرحله اول شبکه ملی اطلاعات در تمامی استان‌ها، از این پس به دو شبکه مستقل اینترنت و شبکه ملی اطلاعات دسترسی خواهیم داشت.
منبع : پایگاه خبری شهر الکترونیک
در ۳۱ استان کشور اینترنت از اینترانت تفکیک می‌شود و با اجرا شدن مرحله اول شبکه ملی اطلاعات در تمامی استان‌ها، از این پس به دو شبکه مستقل اینترنت و شبکه ملی اطلاعات دسترسی خواهیم داشت. این بخشی از گفته علی حکیم جوادی معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات است. مشروح این گفت و گو را از نظر می گذرانید.

شاید ابتدای­ی‌ترین پرسشی که در خصوص اینترنت ملی به ذهن برسد، این باشد که چه عواملی باعث راه­ اندازی این شبکه در کشور شد؟

با توجه به سیاست‌های ابلاغی رهبری در خصوص شبکه اطلاع رسانی ملی و تدوین قانون برنامه پنجم و همچنین اهداف تعیین شده در ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم، ایجاد و توسعه شبکه‌ ملی اطلاعات، اصلی‌ترین تکلیف برنامه‌ای در حوزه فناوری اطلاعات است.

چه تعریفی برای این شبکه در قانون وجود دارد؟

در تبصره ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه، شبکه‌ ملی اطلاعات‌، شبکه‌ای مبتنی ‌بر قرارداد اینترنت به همراه سوییچ‌ها‌، مسیریاب‌ها و مراکز داده است. به‌صورتی که درخواست‌های دسترسی داخلی و اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می‌شوند، به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه‌های اینترانت از نوع خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود.

این شبکه هیچ اختلالی را در ارتباط کاربران با شبکه جهانی ایجاد نمی‌‌کند‌.اما شاید برخی خبررسانی‌های غلط باعث شده که این دغدغه برای کاربران وجود داشته باشد. اما به طور کلی کاربر نباید خود را نگران این موضوع کند جرا که این موضوع اصلا به کاربر ارتباطی ندارد. 

زمانی که کاربر اینترنت یک موضوع را جست‌وجو می‌کند، اگر میزبانی و منابع سایت مورد نظر در داخل کشور باشد قطعا با سرعت بیشتری به سایت مورد نظر دسترسی پیدا خواهد کرد و چنانچه موضوع مربوط به سایت‌های خارج از کشور باشد با سرعت‌های تعریف شده برای اینترنت خارجی نیاز خود را تامین می‌کند. 

این قانون چه ویژگی­هایی را برای این شبکه در نظر گرفته است؟

شبکه‌‌ ملی متشکل از زیرساخت‌های ارتباطی، مراکز داده‌ توسعه یافته داخلی دولتی و غیردولتی و همچنین زیرساخت‌های نرم‌افزاری است که در سراسر کشور گسترده شده است. این شبکه، ظرفیت لازم برای نگهداری و تبادل امن‌تر اطلاعات داخلی درکشور به منظور توسعه‌ خدمات الکترونیکی و دسترسی به اینترنت از طریق بستر ارتباطی باند پهن‌ سراسری را برای کاربران خانگی، کسب‌ وکارها و دستگاه‌های اجرایی فراهم می‌کند.
 
به طور کلی باید گفت شبکه‌ ملی اطلاعات تجمیع کننده‌ شبکه‌های اختصاصی، محلی و ملی در کشور است که از دو بخش اختصاصی و عمومی تشکیل می‌شود. بخش اختصاصی برای ارتباط و تبادل اطلاعات و خدمات دستگاه‌های اجرایی با یکدیگر و بخش عمومی برای ارایه خدمات به کاربران عمومی است و این دو بخش در نقاطی نظیر مراکز داده با یکدیگر اتصال دارند.

چه بخش­‌هایی اجزای شبکه ملی اطلاعات را تشکیل می­دهند؟

شبکه‌ ملی اطلاعات دارای سه جزء اصلی است. اولین جزء این شبکه مربوط به زیرساخت‌ است که این بخش شامل دو بخش عمومی و اختصاصی است. جزء دوم، مدیریت یکپارچه است و جزء
سوم شامل کاربردها و محتوای شبکه است.

تمامی این اجزا ء در کنار هم باید به گونه­‌ای قرار بگیرند که بتوان روی این شبکه خدمات و محتوا ارایه کرد. این خدمات الکترونیکی شامل تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی و... را در بر می‌گیرد.

در حال حاضر پروژه شبکه ملی اطلاعات در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

تا چند روز آینده اینترنت از اینترانت در۳۱ استان کشور تفکیک می شود. دستورات لازم برای اتصال دستگاه‌های اجرایی دولتی داده شده است و این دستگاه‌ها نیز به شدت از این دستورات تبعیت می‌کنند و ما مرتب در حال بررسی و آمارگیری برای این اتصال هستیم. همچنین سعی می‌کنیم آن دست از شرکت‌ها را که در اتصال به این شبکه از طریق مخابرات و شرکت‌های ندا یا حتی زیرساخت با مشکل مواجه هستند این مشکلات را هر چه سریعتر برطرف کنیم.

آیا راه اندازی این شبکه براساس آنچه در برنامه پیش­ بینی شده است، پیش می­‌رود؟ 

پروژه شبکه ملی اطلاعات یک پروژه فراسازمانی است که در وزارت ارتباطات مطرح شده است. راه‌اندازی این شبکه به سه نهاد یعنی وزارت ارتباطات، شرکت زیرساخت و سازمان فناوری اطلاعات سپرده شده است. هر کدام از این نهاد‌ها در حال حاضر در تلاش برای انجام وظایف خود هستند و براساس برنامه، معماری شبکه و اطلاعات آن به سازمان ما واگذار شده که پله به پله در حال انجام ماموریت خود هستیم. 

در واقع پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در بخش های مختلف متفاوت بوده است،در بخش زیرساخت اتصال شبکه دستگاهی اکثر استانهای کشور انجام شده است. با اجرای شدن مرحله اول شبکه ملی اطلاعات در تمامی استانها، به دو شبکه مستقل اینترنت و شبکه ملی اطلاعات دسترسی خواهیم داشت این پروژه به صورت همزمان در۳۱ استان کشور برای کاربران دولتی و دستگاه ها اجرایی خواهد شد.

پس با توضیحاتی که ارائه می­ کنید این شبکه در زمان در نظر گرفته شده به صورت کامل راه اندازی خواهد شد؟ 

بله، در برنامه پنجم توسعه مراحل پیشرفت شبکه ملی اطلاعات‌، به صورت کامل توضیح داده شده است و در حال حاضر وزارت ارتباطات و نهادهای مربوط به این شبکه دقیقا براساس همین برنامه فعالیت می‌کنند. یعنی تا پایان سال ۹۱ تمام کاربران دولتی و تمام دستگاه‌های اجرایی به این شبکه متصل می‌شوند.
 
همچنین اتصال ۶۰ درصد خانوارهای ایرانی به این شبکه تا پایان برنامه پنجم امکان‌پذیر خواهد بود‌. با استفاده از این شبکه نیازهای داخلی را از داخل و از طریق دیتا سنترها و مراکز داده داخلی تامین خواهیم کرد و نیاز به سایت‌های خارجی از طریق اینترنت بین‌الملل برای کاربران قابل دسترسی خواهد بود.

آیا در راه­ اندازی این شبکه از بخش خصوصی هم کمک گرفته شده است؟

عمده کار راه‌اندازی این شبکه توسط بخش خصوصی در حال انجام است که اصلی‌ترین فعالان در این بخش هم مخابرات و شرکت‌های ندا هستند. قطعا بدون کمک بخش خصوصی نمی‌توانیم قدمی در این بخش برداریم. هم‌اکنون مشغول برنامه‌ریزی با شرکت‌های اینترنتی و شرکت‌‌های مخابراتی برای راه‌اندازی بخش‌هایی از این شبکه هستیم. 

همچنین به خاطر هماهنگی در سطوح بالای نهادها و سازمان‌های مربوطه، فاز آزمایشی شبکه ملی اطلاعات از سوی چند شرکت ندا با موفقیت برای برخی کاربران دستگاه‌های اجرایی به اجرا در آمده است. در کنار این اتفاق چند شرکت بزرگ اینترنتی کشور نیز از طریق همین شبکه اینترانت با شعبه‌های خود در ارتباط هستند.

دغدغه اصلی کاربران نسبت به راه ­اندازی شبکه ملی اطلاعات این است که دسترسی­‌شان به شبکه اینترنت بین‌­الملل قطع شود. آیا راه اندازی این شبکه تغییر در رابطه کاربران با این شبکه جهانی ایجاد می‌­کند؟

بارها چه من و چه وزیر ارتباطات نسبت به این موضوع صحبت کرده ­ایم که این شبکه هیچ اختلالی را در ارتباط کاربران با شبکه جهانی ایجاد نمی‌‌کند‌.اما شاید برخی خبررسانی‌های غلط باعث شده که این دغدغه برای کاربران وجود داشته باشد. اما به طور کلی کاربر نباید خود را نگران این موضوع کند؛ جرا که این موضوع اصلا به کاربر ارتباطی ندارد. 

زمانی که کاربر اینترنت یک موضوع را جست‌وجو می‌کند، اگر میزبانی و منابع سایت مورد نظر در داخل کشور باشد، قطعا با سرعت بیشتری به سایت مورد نظر دسترسی پیدا خواهد کرد و چنانچه موضوع مربوط به سایت‌های خارج از کشور باشد با سرعت‌های تعریف شده برای اینترنت خارجی نیاز خود را تامین می‌کند.
کد مطلب : 3105
https://aftana.ir/vdca.wnek49n6m5k14.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی