آیکن (ICANN)طبق برنامه از قبل تعیین شده از ۲۲ دیماه ۱۳۹۰ امکان ارسال درخواستهای ثبت دامنه های سطح بالای جدید را باز کرد. این سیستم که به صورت آنلاین کار میکرد، تا دهم ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ برای ثبت درخواستها باز ماند و دو هفته بعد از آن نیز فهرست پسوندهای درخواستی اعلام عمومی شد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)،نتایج به دست آمده جالب توجه بود که در مجموع ۱۱۵۵ شرکت در این فراخوان شرکت کرده و ۱۹۳۰ درخواست برای ۱۴۰۹ پسوند ارائه داده بودند. از مجموع ۱۹۳۰ درخواست، ۵۳ درصد پسوندهای عمومی (استاندارد)، ۳۴ درصد علایم تجاری (برند)، ۶ درصد پسوندهای غیر انگلیسی (IDN)، ۴ درصد پسوندهای مختص گروه یا اجتماع خاص (Community Based) و ۳ درصد هم مربوط به مناطق جغرافیایی و شهرها بود.
در این میان تعداد زیادی درخواست پسوندهای عمومی انگلیسی نیز از کشورهای حاشیه خلیج فارس ارائه شد. در مجموع از کشورهای منطقه خاورمیانه ۶۲ درخواست ارسال شد که ۳۶ مورد مربوط به امارات، ۱۰ مورد ترکیه، ۵ مورد بحرین، ۵ مورد عربستان، ۳ مورد بحرین، ۲ مورد کویت و یک مورد مربوط به عراق است و در کمال تعجب، هیچ نامی از ایران در این میان به چشم نمیخورد.
اما آنچه ماجرا را جالبتر کرد این بود که درخواست پسوندهایی مختص ایران از سوی یک شرکت ترک به ثبت رسیده بود. شرکت ترک AGIT علاوه بر نامهای دامنه اسلامی islam. و halal. پسوندهای shia، .PersianGulf. و Pars. را درخواست کرده بود. همین نامها حساسیتهایی را برانگیخت و گمانه زنیهای متنوع را در رسانه های کشور ایجاد کرد.
اما بررسیها نشان داد که این شرکت مالکیتی ایرانی دارد و اتفاقاً مشاور آن نیز یک ایرانی شناخته شده و فعال در زمینه امور مربوط به نامهای دامنه است.
برای شروع بحث بد نیست در مورد سابقه خودتان و شرکت AGIT توضیح بدهید.
عباس نیا: شرکت Asia Green IT system یا AGIT شرکت جوانی است که از سه سال پیش تاسیس شده و شخصاً نیز نزدیک به ۱۷ سال در زمینه فناوری اطلاعات و اتوماسیون صنعتی سابقه دارم.
به واسطه فرصتی که برای ادامه تحصیل در رشته MBA در کشور مالزی فراهم شد، علاقهمندیام به ایجاد کسب و کاری با دامنه فعالیت بینالمللی جلب شد که در نهایت با تاسیس شرکت AGIT در سال ۲۰۱۰ انجامید.
ایرانیها در آن دوره معمولاً شرکتهایشان را در امارات ثبت میکردند. چه شد که شما به ترکیه رفتید؟
عباس نیا: من هم در زمانی که در ایران فعالیت میکردم در این زمینه تجربه داشتم و دیدم که سرمایه گذاران ایرانی که سرمایههایشان را به امارات متحده عربی بردند، به واسطه همسویی امارات با کشورهای غربی و تحریمها، با مشکل مواجه شدهاند. پیش بینی هم میشد که این تضییقات از سوی دولت امارات گسترده تر شود.
بنابراین رفتیم به ترکیه که از نظر فرهنگی و سیاسی به ما نزدیکتر است. ما شرکت را به این دلیل در ترکیه ثبت کردیم که آزادانه تر در رابطه با کسب و کارمان فعالیت کنیم. هدف مان هم از ابتدا منطقه بود ولی بعد به این نتیجه رسیدیم که بعضی کارها باید در حوزه گسترده تری انجام شود.
AGIT در چه حوزههایی فعالیت دارد؟
عباس نیا: با توجه به تجربه مان شرکت AGIT را در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و صنعت الکترونیک تعریف کردیم. حوزه های فعالیت شرکت هم بیشتر مشاوره، تهیه مدل کسب و کار، ارایه راهکارهای جامع و تهیه سیستم است. در زمینه دیتاسنتر هم فعالیت جدی داریم و شرکت ما راهکاری برای سرمایش مراکز داده با جریان طبیعی هوا دارد.
دفتر اصلی شرکت کجاست و در چه بازارهایی فعالیت بیشتری دارید؟
عباس نیا: دفتر اصلی شرکت در استانبول است. در این دو سال هم از بازارهای هدف اصلی، در کنار ترکیه، بازار کشورهای منطقه CIS را هم مدنظر داشتهایم و با شرکای ترک، پروژههایی را هم در این کشورها انجام دادهایم.
یعنی شریک ترک دارید؟ به این ترتیب مالکیت شرکت ایرانی- ترکی است؟
عباس نیا: ما شرکای ترک هم داریم، ولی سرمایه گذاران و صاحبان شرکت همگی ایرانیان فعال در حوزه تجارت در ترکیه هستند. شرکت مالکیت اش صد درصد ایرانی است، ولی به منظور افزایش توان نفوذ در بازارهای مختلف از همکاری با شرکتهای با سابقه و دارای دانش فنی ترک استقبال میکنیم. اینها جزو رموز و استانداردهای کسب و کار در جهان امروز است.
در واقع ما تکنولوژی پارتنر و استراتژیک پارتنر داریم. این همکاریها کمک کرده که در ترکیه سریعتر پذیرفته شویم. ما الآن ۳ پارتنر خیلی قوی ترک داریم و به نظر ما این همکاریها جزو قواعد کسب و کار است که اگر رعایت شود، در هر جایی جواب میدهد.
چه شد که به سرمایه گذاری در حوزه سایبر علاقهمند شدید؟
عباس نیا: از یک سال و نیم پیش که بازار را مطالعه میکردیم و فرصتهای فضای مجازی را بررسی میکردیم، دیدیم که عمده کسب و کارها دارند روی این فضا توسعه پیدا میکنند. شرکتهایی در این فضا وجود داشت که بسیار موفق بودند. دنیا الآن دارد به این سمت میرود که داراییها دیگر روی کارخانه و زمین و ... نیست و فرصتهای فضای مجازی در برند سازی و ایجاد ارزش افزوده بسیار رو به رشد و دارای توجیه بود. در همان زمان هم بود که به صورت کاملاً تصادفی با دکتر ثبوتی پور آشنا شدیم.
چه شد که علاقهمند شدید به سرمایه گذاری روی پسوندهای اینترنتی؟
عباس نیا: آیکن را از قبل میشناختیم و در ایران هم که بودم روی سرویسهای وب و هاستینگ کار میکردیم. میدانستیم که آیکن ایجاد فرصت برای اعلام درخواست ثبت پسوندها را در برنامه دارد و شروع میکند. همان طور که گفتم در همان دورهها هم با آقای ثبوتی پور آشنا شدیم و دیدیم در این زمینه فعال است.
به این ترتیب بیزینس پلان با تجربیات ایشان برای ما جذاب شد و دیدیم که آینده خوبی برای این کسب و کار متصور است. ضمن اینکه تعلقات روحی و فرهنگی همه سهامداران شرکت هم با ورود به ثبت دامنه های ایرانی و فارسی همخوان بود و این میتوانست فرصت خوبی باشد تا افسار این TLDها از اختیار یک ایرانی مسلمان خارج نشود.
نگران این بودیم که مالزیاییها و اعراب بیایند و سرمایه گذاری کنند که در آن صورت نمیتوانستیم از نظر سرمایه رقابت کنیم و بازنده میشدیم . اما خدا کمک کرد که گویا در این دوره گویا خواب بودند. ما هم این ریسک را پذیرفتیم که بخشی از سرمایهمان را از دست بدهیم. ولی میدانستیم که اگر بشود و این نامهای دامنه به نام ما ثبت شود، ایرانیها فرمان کسب و کار در این حوزهها را در آینده در اختیار خواهند داشت و کشورهای عربی و مسلمان و حتی آمریکایی و اروپایی دیگر نمیتوانند وارد این بخش از بازار شوند.
خوشبختانه در هیچ کدام از این پسوندها رقیب هم نداریم. البته خیلی زیاد دارند سعی میکنند نگذارند این اتفاق بیفتد. به ویژه عربها و ما منتظر اقدامات شدیدتر مثل اعلام شکایت هم از سوی آنها خواهیم بود.
البته ما هم بیکار ننشستیم. خیلی سریع وارد کارزار شدیم و اقدامات مان را سامان دادیم. مثلاً از آقای دکتر ماهاتیر محمد در مورد پسوند islam. نامه حمایت (Supporting Letter) گرفتیم. ماهاتیر محمد شخصیت بسیار محبوب و محترمی هم در کشورهای اسلامی و هم در مجامع بینالمللی است. اما در مورد halal. حاضر نشد نامه حمایت به ما بدهد.
تصورش این بود که از مالزی کسی اقدام خواهد کرد. چون کلاً مالزی روی صنعت حلال سرمایه گذاری و برنامه ریزی خیلی مفصلی کرده و قصد دارد به قطب صنعت حلال دنیا تا سال ۲۰۲۰ میلادی تبدیل شود. حالا اگر ماهاتیر محمد بداند که از مالزی کسی برای این پسوند اقدام نکرده، قطعاً افسوس خواهد خورد. در برنامه ما هست که یک بار دیگر به او مراجعه کنیم؛ چون شاید در شرایط کنونی برای پسوند. Halal هم به ما supporting letter بدهد.
همین اتفاق در کشورهای عربی هم افتاده. مثلاً اماراتیها بیشترین تعداد درخواست را در بین کشورهای منطقه داشتهاند ولی در مواردی مثل .islam کوتاهی عجیبی کردهاند.
ثبوتی پور: البته درخواستهایی که از امارات ثبت شده عمدتاً از سوی خود اماراتیها نیست. عمده درخواستها مربوط به شرکتهای غربی هستند که شرکت خود را در امارات ثبت کردهاند.
خب این که بدتر شد. یعنی بی توجهی کامل عربها.
عباس نیا: بله. کلاً گویا خواب بودهاند.
ثبوتی پور: درخواستهایی که از سوی اعراب ثبت شده هم عمدتاً برای برندهاست.
در مورد امارات که سرمایه گذاری زیادی در این حوزه میکند، این بی توجهی عجیب نیست؟
عباس نیا: این درخواستها هم از شرکتهای چند ملیتی ارایه شده که بازار و فرصتهای آن را شناسایی میکنند. عربها معمولاً در حد کفیل این شرکتها هستند و هیچ کاری نمیکنند. اکثریت اینها مدیریت شرکتها را ندارند. بیشتر بخش دولتی عربها فعال است.
به همین دلیل اینها به جمعیت مسلمانان و فرصتهایش بی توجه بودهاند. عربها بازنده اصلی در این جریان محسوب میشوند و حداقل تا ۷-۸ سال آینده که آیکن دوباره فراخوانی اعلام کند، هیچ بازار و فرصتی در حوزه پسوندهای اینترنتی نخواهند داشت.
از نظر فنی چه مراحلی برای ثبت درخواستها طی شد؟
ثبوتی پور: آیکن در مراحل قبلی در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳ به صورت محدود و در پاسخ به درخواستهای مشخص فرایند ثبت اپلیکیشن را باز کرد.
مثلاً پسوند .ws آن موقع آمد؟
ثبوتی پور: نه، ws. اصلاً