فعالان صنف رایانه، طی سالهای اخیر با مشکلات درونی بسیاری از جمله احتساب مالیاتهای سنگین برای فعالان شرکتی و فروشگاهی، شیوه استانداردسازی کالاها و افزایش تعرفه استانداردسازی، مشکلات مربوط به بیمه فعالان این صنف، بیتوجهی سازمانهای مربوطه به مشکلات اعضاي این صنف، و... مواجه بودهاند و این اواخر هم مشکلات ناشی از نوسانات نرخ ارز و محدودیت ثبت سفارش و همچنین سختی پروسه واردات کالا، گره مشکلات اعضاي این صنف را کورتر کرده است.
اعضاي این صنف که دل پردردی از وضعیت موجود دارند میگویند، کمترین کمکی که ارگانها و سازمانهای دولتی میتوانند در این شرایط به واردکنندگان و فعالان صنف آیتی کنند این است که مشکلات درونی را حل کرده یا حداقل کاهش دهند.
در این رابطه ما با عليرضا پورنقشبند، عضو کمیسیون سختافزار سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران و مدیرعامل شرکت نقش البرز گفتوگویی در مورد وضعیت بازار و مشکلات فعالان این صنف داشتیم که شرح آن را میخوانید:
بهتر است گفتوگو را با وضعیت کنونی بازار کامپیوتر آغاز کنیم. فعالان اين بازار گلايههاي زيادي از سختی شرایط واردات کالا و... دارند و معتقدند بحث محدودیت ثبت سفارش فشار بیشتری به بازار کامپیوتر وارد آورده است تا نوسانات نرخ ارز.
نظر شما در این مورد چیست؟
در حال حاضر هر اتفاق جدیدی در بازار منجر به متضرر شدن گروهی میشود. زمانی که نوسانات نرخ دلار آغاز شد، به دلیل اینکه کالاهایی که از قبل با دلار ارزان وارد بازار شده بودند در بازار موجود بودند، کمتر واردکنندهای برای واردات کالا با دلار گران اقدام کرد. این روند ادامه یافت تا اینکه بازار با کاهش موجودی مواجه شد و این درحالی بود که نرخ دلار هم روند صعودی سریعی داشت و ما با محدودیت ثبت سفارش هم مواجه شدیم.
در چنین شرایطی واردکنندگان تصمیم گرفتند برای واردات کالا با دلار گران و تحت شرایط سختی اقدام کنند. درست زمانی که کالاهای وارداتی جدید با دلار گران (مثلا ۱۹۰۰ تومانی) وارد بازار شد، قیمت دلار شکست و به مرز یک هزار و ۶۰۰ تومان رسید و این یعنی ضرر مسلم واردکنندهای که کالا را با دلار ۱۹۰۰ تومان وارد بازار کرده است.
این عدم ثبات اقتصادی در کنار عدم ثبات در تصمیمگیریها در مورد مساله محدودیت ثبت سفارش، علاوه بر اینکه باعث بروز مشکلات اینچنینی میشود باعث ميشود در صنف مشکلات دیگری هم مانند رشد قاچاق، رشد عرضه کالاهای بدون گارانتی، گارانتیهای قلابی و... بهوجود آید.
اینطور که پیداست اوضاع و احوال بازار وخیم است و فعالیت در فضای بازار نوعی خطر کردن است!
در حال حاضر شرایط بازار وخیم و غیرقابل پیشبینی است و کمتر فردی جرات ميکند در این اوضاع و احوال کالای جدید وارد بازار کند. برنامههای جدیدی هم که در بازار اجرا کردهاند (مانند طرح شبنم و...) بیش از اینکه جنبه حمایتی داشته باشد، جنبه منفی داشته است. به همین دلیل کسبه ميترسند کالا وارد بازار کنند و بازار به شکل بازار خاکستری و بازار سیاه درآمده است.
از طرح شبنم گفتید. شبنم در بازار شما چقدر تاثیر دارد؟
از نظر من طرح شبنم یک طرح بسیار ناقص است که بزرگترین نقص آن این است که برای کالاهای موجود در بازار، بدون هیچ فکر و بررسی
در خاتمه پیشبینی از وضعیت بازار کامپیوتر دارید؟
در شرایط فعلی نميتوان پیشبینی درستی از وضعیت بازار داشت. اگر ميشد وضعیت بازار و روند نرخ دلار را پیشبینی کرد مشکلی وجود نداشت.