موسسه تحقیقات ICT تنها عهده دار فاز مطالعاتی و طرح تجاری پروژه بود و نقشی در اجرای آن ندارد
معاون موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات
مقابله با استفاده سوء از اینترنت، سد راه استفاده منطقی نشود
خبرگزاری فارس , 19 ارديبهشت 1391 ساعت 11:52
موسسه تحقیقات ICT تنها عهده دار فاز مطالعاتی و طرح تجاری پروژه بود و نقشی در اجرای آن ندارد
معاون موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات گفت: بیشک روشهای فعلی مدیریت اینترنت بی ایراد نیست؛ اینترنت باید به نحوی مدیریت شود که ضمن جلوگیری از سوءاستفاده، کاربران را راضی و استفاده منطقی از آن را محدود نکند.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، موسسه تحقیقات ICT که بازوی پژوهشی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است، در سالهای اخیر حمایت از پروژههای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری را در دستور کار قرار داده و آنها را در پروژه های طرف قرارداد موسسه، به مشارکت گرفته است؛ همچنان که در آغاز هر سال پروژههای پژوهشی خود را در قالب برون سپاری، به بخش خصوصی واگذار میکند.
سال گذشته مهم ترین تغییر در موسسه تحقیقات ICT، تغییر نحوه فراخوان پروژهها بود.
در سال گذشته انتقادات از نحوه فراخوان پروژههای موسسه تحقیقات ICT، سر انجام مهدی اخوان بهابادی قائم مقام وزیر ارتباطات و سرپرست جدید موسسه تحقیقات را بر آن داشت که بر خلاف رویه هر ساله، فراخوان پروژهها را به صورت متمرکز و همراه با اطلاع رسانی گسترده انجام دهد؛ به این ترتیب در سال گذشته ۴۲ پروژه با ارزش ۲۵ میلیارد تومان و تقریبا ۵ برابر پروژههای سالهای قبل در لیست واگذاری قرار گرفت.
پروژههای فراخوان شده در دو دسته ارائه شدند؛ دسته اول را پروژههای سفارش داده شده به مؤسسه تشکیل میدادند و ۱۰۰ درصد هزینه آنها از سوی مؤسسه پرداخت شد و دسته دوم پروژه هایی بودند که پتانسیل کسب درآمد داشت اما مشتری مستقیمی برای این پروژهها وجود نداشت که ۵۰ درصد مبلغ توسط مؤسسه و ۵۰ درصد مابقی از محل بودجه کمیته وام وجوه اداره شده پرداخت شد.
در خصوص برنامه امسال موسسه تحقیقات و پروژههای پژوهشی آن، گفتوگویی با معاون پژوهشی موسسه تحقیقات ICT انجام دادهایم.
*پیش بینی ۴۰ میلیارد تومان طرح تحقیقاتی برای سال جاری
مجید نور حسینی در خصوص اعتبار پروژههای پژوهشی موسسه تحقیقات فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت ICT در سال جاری اظهار داشت: در سال ۹۱ حدود ۴۰ میلیارد تومان اعتبار پژوهشی برای موسسه در نظر گرفته و طرح تعریف شده است.
وی ادامه داد: اما مشخص نیست که تمام این ۴۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شود؛ بلکه به اندازهای که اعتبار دراختیارمان قرار گیرد، پروژه انجام میدهیم.
وی ادامه داد: بر این اساس پروژهها اولویتبندی و به ترتیب اولویت اجرا میکنیم.
*تحقق ۲۶ میلیارد از ۴۰ میلیارد اعتبار پژوهشی سال گذشته
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات ICT، اظهار داشت: برای سال گذشته نیز ۴۰ میلیارد تومان اعتبار تحقیقاتی پیشبینی شده بود که در عمل حدود ۲۶ میلیارد تومان تحقق پیدا کرد.
نورحسینی گفت: در طول سال گذشته، زمانی بود که ۷۹ پروژه به طور موازی در مؤسسه در حال اجرا بوده و در سال ۹۰ حجم کاری مؤسسه نسبتا بالا و بیسابقه بوده است؛ احتمالاً همان حجم کاری سال گذشته در سال جاری نیز در مؤسسه وجود خواهد داشت.
موضوعات مورد پژوهش موسسه در سال ۹۱ چیست؟
وی گفت: با توجه به اینکه در ابتدای سال قرار داریم، هنوز پروژههای سال ۹۱ احصا نشده اما در سال جاری حدود ۱۴ طرح وجود دارد که از میان آنها پروژهها را خواهیم داشت و برخی از آنها نیز از سال ۹۰ آغاز شدهاند و در سال ۹۱ تکمیل خواهند شد.
*فراخوان یکباره پروژهها منتفی شد
در سال گذشته انتقادات از نحوه فراخوان پروژههای مرکز تحقیقات مخابرات، این مرکز را بر آن داشت که بر خلاف سالهای گذشته فراخوان پروژهها را به صورت متمرکز و همراه با اطلاع رسانی گستردهتر انجام دهد؛ آیا امسال نیز مانند روال سال گذشته عمل خواهد شد؟
نور حسینی در پاسخ به این سوال گفت: در سال ۹۰ یک بار به صورت یک باره فراخوان پروژهها اعلام شد؛ اما پس از آن نیز در چند نوبت، پروژههایی را به صورت تکی اعلام کردیم.
وی ادامه داد: درسال ۹۱ نیز به همین منوال عمل خواهد شد؛ به این صورت که پروژهها به صورت متمرکز و یکباره اعلام نخواهد شد، بلکه طرحها اولویتبندی میشوند و بر اساس اولویت در نوبت اعلام قرار خواهند گرفت.
وی خاطر نشان کرد: مانند سال گذشته، برخی پروژهها به موسسه سفارش شده و برخی نیز در موسسه تعریف شده است؛ البته امسال اکثر پروژهها، سفارش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و تأکید ما نیز روی آنها است.
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: به غیر از پروژههای سفارش وزارتخانه، شرکتهای دیگری نیز به موسسه پروژه سفارش دادهاند، از جمله همراه اول که امسال کارفرمای یکی از پروژههای مؤسسه است.
نور حسینی در خصوص هزینه پروژهها، گفت: برخی پروژهها پتانسیل فروش و تجاری شدن را دارند که موسسه با این شرکتها به صورت مشارکتی همکاری دارد، به این صورت که ۵۰ درصد هزینه را تقبل میکند و ۵۰ درصد باقی مانده را شرکت باید تأمین کند.
وی تاکید کرد: زمانی که محصول آماده میشود باید اجباری برای شرکت باشد که حتماً محصول را به بازار ببرد و بتوانند ۵۰ درصد را تأمین کند و بازگرداند و گرنه اینگونه میشود که مؤسسه کاری را سفارش داده، شرکتی آن را انجام داده و محصول آن روی تاقچه مانده است که ما نمیخواهیم این اتفاق بیافتد.
نور حسینی یادآور شد: بنابراین ما عملاً ۵۰ درصد هزینه را تقبل میکنیم و ۵۰ درصد دیگر را خود شرکت تأمین میکند که در صورت تمایل میتواند از محل وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کمک بگیرد.
* پروژههای تحقیقاتی امسال، متمرکز بر محور فناوری اطلاعات
در سال ۹۱ تمرکز پروژههای تحقیقاتی مرکز تحقیقات ICT در چه موضوعاتی خواهد بود؟
معاون موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات تصریح کرد: در بین پروژههای امسال، پروژههای فناوری اطلاعات از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؛ البته نه به این معنی که موضوعات دیگر را در بین پروژهها نخواهیم داشت؛ بلکه به این معنی که پروژههای فناوری اطلاعات به دلیل نیازهای روز کشور و توانایی و پتانسل موجود برای بهره برداری اقتصادی از این پروژهها، در اولویت قرار دارند.
وی تاکید کرد: اما پروژههای CT (ارتباطات)، مخابرات نوری، مخابرات بی سیم، مخابرات نسل جدید (LTE)، مخابرات ماهوارهای نیز همچنان در دستور کار موسسه قرار دارد.
* پروژه اتصال منازل به فیبر نوری، دی ماه ۹۰ از موسسه به وزارت رفت
چندی پیش و پس از طرح موضوع اپراتور چهارم (اپراتور فیبر نوری)، موسسه تحقیقات ICT با تعریف پروژه اتصال منازل به فیبر نوری، راههای اجرایی شدن این طرح را مورد بررسی قرار داد؛ هم اکنون این پروژه در چه مرحلهای قرار دارد؟
نور حسینی در این خصوص توضیح داد: در آن زمان مطالعات مقدماتی و تعیین طرح تجاری این پروژه در موسسه تحقیقات ICT انجام شد؛ پس از پایان مطالعات مقدماتی و زمانی که طرح به مرحله اجرا نزدیک شد، از آن پس، برای اجرا به وزارت خانه سپرده شد که هم اکنون نیز در وزارت ارتباطات مراحل اجرایی را طی میکند.
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: پس از تحویل پروژه به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، قرار بود یک شرکت، به صورت مشارکتی از چند سازمان و نهاد، برای سرمایهگذاری و اجرای این پروژه ایجاد شود که هم اکنون این کار در حال انجام است.
نور حسینی تاکید کرد: موسسه تحقیقات ICT تنها عهده دار فاز مطالعاتی و طرح تجاری پروژه بود و نقشی در اجرای آن ندارد.
وی خاطر نشان کرد: کار مطالعاتی و تهیه طرح تجاری پروژه اتصال منازل به فیبر نوری در دی ماه سال ۹۰ در موسسه تحقیقات ICT پایان یافت و به وزارت خانه سپرده شد.
* مقابله با استفاده سوء از اینترنت، سد راه استفاده منطقی نشود
به تازگی موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات، فراخوانی را به منظور شناسایی توان داخلی برای ارائه طرحهای کاربردی و عملیاتی در سالمسازی و پالایش اینترنت اعلام کرده است. آن طورکه عنوان شده، هدف از این طرح، ایجاد سامانه بومی پالایش اینترنت است که بر پایه تحلیل محتوی وب، اقدام به پالایش صفحات کند و جایگزین فیلترینگ سراسری در دروازههای ورودی اینترنت شود.
نور حسینی در توضیح این طرح، گفت: مدیریت بر اینترنت باید به نحوی اعمال شود که استفاده و کاربرد آن برای افرادی که استفاده منطقی از اینترنت دارند، محدود و موجب ناراحتی آنها نشود؛ ضمن اینکه باید بتوانیم جلوی استفاده سوء از اینترنت را نیز بگیریم.
وی ادامه داد: برای این منظور آزمون و خطاهایی در کشور انجام شده و در صحیح نبودن تمام راهها نیز شکی نیست.
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: اما با این طرح قصد داریم مسیری را طی کنیم که هر دو منظور را به نحو بهتری پوشش دهد؛ ضمن اینکه نارضایتیها و ناراحتیها از نحوه پالایش اینترنت نیز کاهش یابد.
وی یادآور شد: اگر بتوانیم این کار را به درستی انجام دهیم، می توانیم استفاده درست از اینترنت را محقق کنیم.
مدل خارجی سامانه پالایش محتوایی اینترنت وجود دارد؟
نور حسینی در پاسخ به این سوال، گفت: سامانههای خارجی پالایش محتوایی در کشورهایی که دغدغههای ما را دارند، مثل کشور چین وجود دارد؛ برخی از این مدلها کاملا برای ما قابل استفاده است و برخی نیز نیاز به کمی بومی سازی دارد.
* واگذاری پروژهها به صورت برونسپاری
امسال نیز مانند سال گذشته تکیه موسسه تحقیقات ICT برای انجام پروژهها، برون سپاری و واگذاری پروژهها به بخش غیر دولتی است؟
نورحسینی گفت: پروژهها به صورت برونسپاری و درونسپاری انجام میشوند؛ معمولاً پروژههای با حجم بالا، برونسپاری میشود و پروژههای داخلی عمدتاً حالت تجمیع نتایج دارند.
معاون موسسه تحقیقات ICT وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: بیشتر پروژههای تجمیع داخل مرکز انجام میشود، اما بیشتر پروژهها به صورت برونسپاری واگذار میشوند.
معاون موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: سیاست کلی کشور و بالطبع موسسه تحقیقات ICT، این است که تا حد امکان از توان بخش خصوصی استفاده کند و حتی در صورت عدم وجود توان لازم، توان سازی انجام شود.
نورحسینی تاکید کرد: در عمل نیز این حوزهها، توجیه اقتصادی دارند و میتوانند بسیار درآمدزا باشند؛ سیاست کلی کشور نیز این است که هر جا توجیه اقتصادی باشد، بخش خصوصی ارجح است.
کد مطلب: 1192