اگر حملات سایبری ولو کوچک در جامعه افزایش پیدا کند اعتماد عمومي به بخش سايبر به خطر ميافتد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، خردادماه بود که سايتهاي اينترنتي برخي سازمانهاي دولتي آماج حملات سايبري قرار گرفت که البته بهزعم کارشناسان در سطحي بسيار پايين اما آزاردهنده بود. ولي بهگفته همين کارشناسان امنيتي چنين حملاتي بر اعتماد جامعه نسبت به فضاي مجازي کشور تاثيرگذار خواهدبود و اين اتفاق هزينههاي گزاف مادي و معنوي براي کشور به بار خواهدآورد.
از سوي ديگر دنياي نوين با پيشرفت شتابنده تکنولوژي بهسوي مفهوم جديدي از مبارزه بهنام جنگ سايبري ميرود و کشور ما بهلحاظ موقعيت جغرافيايي و سياسي از جنگهاي سايبري مصون نيست پس توان امنيتي بالا در پيشگيري از حملات و يا مقابله با چنين رويدادهايي ضرورت دارد تا ديگر تجربهاي مانند استاکسنت چندين و چندسال مخفيانه بلاي جان اطلاعات ارزشمند کشورمان نشود. همه اينها باعث شد تا ماهنامه ديدهبان فناوري طي ميزگردي به بررسي برخي جنبههاي اين موضوع با حضور کارشناسان امنيت کشور بپردازد. مهندس محمد جواهري، مديرعامل شرکت پندار کوشک ايمن و مهندس حميد بابادينيا، مديرعامل شرکت گيلاس کامپيوتر در اين ميزگرد همراه ما بودند. هدايت ميزگرد را نيز سردبير ماهنامه برعهده داشت.
پس از بروز حملات به وبسايتهاي دولت، واکنشهاي مختلفي در اين مورد اتفاق افتاد. برخي جبههگيريها و انکارها در کنار برخي انتقادها اين موضوع را دچار حواشي مختلفيکرد. شما وضعيت امنيت سايبري کشور را چگونه ميبينيد و بهطورکلي چه نظري درباره اين مسائل داريد؟
بابادينيا: يکي از وظايف ما بهعنوان کارشناسان امنيت، رصد ميزان تواناييهاي امنيت کشور در زمينه ديتاهاي مبادلهشده است و ديگر اينکه وظيفه داريم هشدار دهيم و بسيار جدي اين مسائل را اطلاعرساني کنيم. کمااينکه اگر در يک بررسي ميداني امنيت سايتهاي موجودمان را با برخي کشورهاي منطقه مقايسه کنيم شايد بتوان گفت که سطح نسبتاً خوبي هم نسبت به کشورهاي حاشيه خليج فارس داريم اما موقعيت خاص ژئوپولتيک ايران و اينکه درست نقطه مقابل ايالات متحده ايستادهاست موقعيت آن را نسبت به ساير کشورها متفاوتتر و حساستر ميکند؛ مثلاً امارات که متحد آمريکاست در اين زمينه تهديدي احساس نميکند اما ما بايد بهدليل اينکه در معرض دشمنيهايي قرار داريم وضعيت امنيتي خود را منفک از ساير کشورها بدانيم.
ما هميشه ميگوييم که بايد روي اين مسائل کارهاي اساسي انجامدهيم و طي اين سالها نيز تاکنون کارهايي در کشور انجام شدهاست. تمام صحبتهايي که ما در سازمان نظام صنفي و کميسيون افتا داشتيم اين بود که سر و ساماني به حوزه امنيت بدهيم و کشور را از اين شرايط نابهسامان خارجکنيم. اين امر منجر به خريد تجهيزات امنيتي فراواني شد. البته اين کاري اصولي است و حفاظت از فضاي سايبري بدين شيوه کار درستي است اما بايد اين تجهيزات را رصد کنيم که آيا به طريق مناسب پيکربندي شده و لايسنسهاي مربوطه بهروز شدهاند يا خير.
اين تجهيزات امنيتي پيشرفتترين تکنولوژيهاي روز دنيا را با خود بههمراه دارند و ما نميتوانيم خودمان را از اين فناوريهاي جديد محروم کنيم اما موضوع اين است که کشور ايالات متحده از سرويسدهي اين تجهيزات ممانعت ميکند لذا بايد يک دانش فني در کشور باشد که بتواند اين تجهيزات را سرپا نگهدارد. خوشبختانه ما اين دانش را در کشور داريم. در نقطه مقابل، دانش فني ساخت تجهيزات بومي است که ما اين را هم کسب کرده و توانستهايم تجهيزات بومي را در داخل کشور با کمک مهندسان خودمان توليد کنيم ولي بايد بپذيريم که در ابتداي راهيم و تحقيقات در اين مسير در حال انجام است تا به سطح قابلقبولي ميرسيم. درحالحاضر سطحي که به آن دستيافتيم از لحاظ توليد تجهيزات بومي معادل با کشورهاي اروپايي است؛ يعني در حد و اندازهاي هستيم که ميتوانيم خود را در حد برخي کشورهاي اروپايي ببينيم.
اگر موافقايد بحث تجهيزات بومي را بيشتر ادامه بدهيم اما ابتدا از آقاي جواهري هم خواهش ميکنم که مقداري به ارزيابي وضعيت امنيت سايبري کشور بپردازند تا بعد به سراغ اين مقوله برويم.
جواهري: وضعيت امنيت مسئلهاي نيست که بتوان شاخص دقيقي براي آن بگذاريم که بر آن اساس بگوييم اکنون در وضعيت خوبي به سرميبريم و يا نه. در واقع يک مسئله صفر و يک نيست. همانطور که هميشه دزد يک قدم جلوتر از پليس است؛ ما هر اتفاقي که در حوزه امنيت