گفتوگوی ما را با دکتر مرتضی براری، معاون حقوقی، امور دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، بخوانید که فناوری اطلاعات را زمینهای برای توانمندسازی بخشها میداند.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، برنامه ششم توسعه کشور از حساسیت و اهمیت فراوانی برای رشد و ارتقای کشور برخوردارست. از طرفی پیشرفت صنعت آی تی که در کشورهای قدرتمند جهان بهعنوان صنعت پیشران به آن نگریسته میشود ضرورت توجه حداکثری به این مقوله را در برنامه ششم گوشزد میکند. یکی از وظایف دولت که در برنامه ششم نیز بر آن تاکید شده سرمایهگذاری بهتر در حوزه زیرساختها و حمایت از حضور فعال بخش خصوصی در این حوزه است تا راهکاری مناسب برای رسیدن به توسعه کشور با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات محقق شود. در ادامه گفتوگوی ما را با دکتر مرتضی براری، معاون حقوقی، امور دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، میخوانید که فناوری اطلاعات را زمینهای برای توانمندسازی بخشها میداند.
برای بسترسازی نگاه کاربردی و صنعتی به فناوری اطلاعات چه تمهیداتی در برنامه ششم توسعه اندیشیده شده است؟
فناوری اطلاعات بهعنوان پیشران توسعه و ابزار توانمندساز سایر بخشهاست. تلاش ما در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توجه جدی به توسعه زیرساختها و دولت الکترونیک است. توسعه زیرساختهای بخش ICT طبق قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب ۱۳۸۲ مجلس شورای اسلامی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میباشد. استفاده از زیر ساختهای ایجاد شده و ارائه خدمات بهصورت الکترونیک جزء وظایف همه دستگاههای اجرایی در کشور است. در این راستا راهبرد این وزارت، تدوین آییننامهها و ارائه لوایح متناسب موضوع است تا توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان یک مأموریت سازمانی برای تمامی دستگاههای دولتی تلقی شود. با توسعه زیر ساختهای شبکه ملی اطلاعات ارائه ۱۰۰ درصد خدمات دولت الکترونیک، کاهش ۵۰ درصد مراجعات به دستگاههای دولتی، انجام ۳۰ درصد معاملات تجاری بهصورت الکترونیکی، افزایش ۵ برابری تولید محتوا و نهایتاً «رسیدن به سهم ۲۰ درصد از اقتصاد بخش ICT از طریق خدمات ارزش افزوده بهعنوان اهداف این بخش در نظر گرفته شده است. از مصادیق بارز توسعه کاربردهای فناوری اطلاعات، صنعت بانکداری کشور است بهنحوی که امروزه بانکداری بدون فناوری اطلاعات و ارتباطات غیر قابل تصور است. تنوع و افزایش کیفیت خدمات بانکی، افزایش رفاه و رضایتمندی مشتریان شبکه بانکی و کاهش بالای هزینههای خدمات بانکی با بانکداری الکترونیکی قابل تحقق است.
در صحبتهایتان به اهمیت فناوری اطلاعات در بانکداری اشاره کردید. اجازه بدهید سؤال دوم را اینگونه بپرسیم که در برنامه ششم توسعه تا چه حد به بانکداری الکترونیکی و تمامی لوازم مربوط به آن برای زمینهسازی یک اقتصاد چابک سالم و پویا توجه شده است؟
یکی از مهمترین وظایف وزارت ارتباطات، توسعه زیرساختهای کشور است. انتظار این است که دستگاههای دولتی استفاده از این زیرساختها را برای خدمترسانی به مردم در اولویت خود قرار دهند. بانکداری در این حوزه تجربه موفقی بوده است و ما امیدواریم سایر دستگاهها نیز از این زیرساختها استفاده کنند. البته در حوزه بانکها هنوز یکسری گلوگاه وجود دارد که در بند ۷ و ۸ ماده ۱۷ سعی کردهایم این مسائل و ابهامات را حل کنیم. در بند ۷ در مورد توسعه دولت الکترونیکی و همچنین توسعه و استقرار خزانه الکترونیکی، اصالت بخشیدن به اسناد الکترونیکی از جمله اسناد مالی و حذف اسناد کاغذی، مواردی آورده شده است. همچنین در بند ۸ نیز در مورد ایجاد نظام اطلاعات استنادپذیری الکترونیکی صحبت شده است که باید تلاش کنیم بخش مستندات الکترونیکی ارتقا پیدا کند. در برنامه ششم توسعه سعی بر این است که گلوگاههای معاملات بین بانکی دیده شود و فناوری اطلاعات بیش از پیش نقشآفرینی کند.
با توجه به لزوم فرهنگسازی و آموزش در حوزه فناوری اطلاعات، این موضوع در برنامه ششم