درادامه دیدارهای نمایندگان صنف فناوری اطلاعات با مشاوران رییسجمهور و نامزدهای وزارت ICT، عصر روز جمعه، ساختمان مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، میزبان دیدار این نمایندگان با محمود واعظی یکی از نامزدهای شاخص وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، در این دیدار کاظم آیتاللهی، رییس سازمان ضمن معرفی حاضران، حضور هیات رییسه ادوار مختلف سازمان این جلسه را نمادی از انسجام و حرکت با برنامه وپیوسته صنف دانست.
وی در ادامه ضمن بیان نحوه شکلگیری سازمان در ۲۵ استان کشور، ضریب نفوذ سازمان را ۹۵ درصد با پوشش بیش از ۱۰۰هزار فعال این حوزه در قالب شرکتها، مشاوران و فروشگاهها اعلام کرد. رییس سازمان با اشاره به تفاهمنامه اخیر این سازمان با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای جمعآوری و انتقال فرآیندهای کسب وکار صنفی که با همکاری شورای اصناف کشور اجرا میشود، آن را نمونهای از پیشگامی و مدیریت تشکل صنفی و تشویق بخش خصوصی برای مشارکت و حضور در پروژههای B.O.T دانست.
او همچنین با یادآوری توافقنامه مشارکت و سرمایهگذاری ارایه خدمات الکترونیکی که در چند استان به صورت سه جانبه فیمابین سازمان فناوری اطلاعات، استانداری و سازمان نظام صنفی رایانهای عقد شده است خواستار حمایت معنوی و فنی از آن شد.
آیتاللهی ضمن اشاره به انسجام صنفی موجود، از کاندیدای بالقوه وزارت درخواست کرد رویکردی تعاملی و انعطافپذیر را با صنف برقرار سازند.
او ضمن تاکید بر تجربه نامطلوب از خروج بخش حاکمیتی از وزارت ICT خواستار بازگشت این بخش به وزارتخانه شد.
رییس سازمان در خصوص مسایل بازار گفت: ما بیش از نیاز مالی، نیازمند ثبات و پایداری در فضای کسب و کار هستیم. در چند سال گذشته فضای کسب و کار دچار تهدیدات جدی و مشکلات عدیده شده است که امیدواریم با تدبیر دولت تدبیر و امید اینده بهتری در انتظار باشد.
او ضمن اعلام آمادگی سازمان برای همراهی و همکاری صمیمانه با وزیر منتخب گفت: امیدواریم همکاری نزدیکی با آن مجموعه داشته باشیم.
کف انتظارات صنف IT
در ادامه پرویز رحمتی، رییس دور دوم سازمان نیز ضمن برشمردن رتبه ایران در شاخصهای سهولت کسب وکار، پهنای باند و آمادگی دولت الکترونیکو نزول کشور در این شاخصها، ابراز نگرانی صنف را در این خصوص اعلام داشت.
وی افزود: صنف شرایط مملکت را درک می کند و به اهمیت مسایل امنیتی در شرایط فعلی واقف است. لیکن معتقد است بین راهبردهای امنیتی و راهبردهای توسعه ملی در حوزه ICT باید توازن ایجاد شود. وی ضمن گلایه از طرحهای باز تولید google و نظایر آن، این مسیر را بیراهه رفتن در توسعه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات خواند.
رحمتی کف انتظارات صنف را در محورهای چهارگانه خلاصه کرد و گفت: نخستین انتظار، جذب و تقویت سرمایهگذاری و الزام پایهای برای توسعه فاوا سرمایهگذاری و بازار رقابتی است در حالی که همین بازار نحیف نیز به شرکتهای خودی و غیرخودی تقسیم شده است.
وی افزود: در این شرایط نمیتوان انتظار اعتماد به سرمایهگذاری داخلی داشت. این امر برای سرمایهگذاری خارجی با شدت بیشتری مطرح است در حالی که توسعه فاوا مستلزم جذب از هر دو سو است. رحمتی افزود: انتظار دوم، اصلاح ساختار تصمیمگیری است، تعدد مراکز تصمیمگیری در حوزه فاوا، نشان از عدم تعریف صحیح از نقش میانبخشی و فرابخشی آن است که موجبات اخذ تصمیمات موازی و سردرگمی صاحبان این صنعت شده است.
وی در مورد سومین انتظار صنف گفت: سومین انتظار ما تقویت تعاملات بینالمللی است، کشور در این حوزه در هر دو بخش خصوصی و دولتی نیازمند حضور قوی در مجامع بینالمللی و افزایش تعاملات است. جهانی بودن این صنعت و تاثیرات مولفههای جهانی بر رشد آن بر کسی پوشیده نیست و کشور را دچار عقب ماندگی غیرقابل جبران میکند.
وی افزود: و بالاخره چهارمین انتظار اتکا به سازمانهای مردم نهاد است. متاسفانه یک ضدیت پنهان با تشکلگرایی وجود دارد که استفاده از این ظرفیت را برای دولت محدود کرده است.
وی گفت: قطع دسترسی دولت از مسیری کوتاه به برآیند یک تفکر جمعی، امری عجیب است که انتظار میرود با وعدههای آقای روحانی در خصوص تشکلها، بهبود یابد.
لزوم تغییر رویکردها به صنعت IT
امیرحسین سعیدی نخستین رییس سازمان نیز با بیان این نکته که خصیصه بارز فناوری اطلاعات، شفاف سازی است گفت: IT یعنی شفاف سازی میلیاردها درآمد و آنچه که باعث شده است مقاومت در مقابل استقرار این صنعت وجودداشته باشد همین ویژگی این صنعت است.
وی افزود: دولتمردان جدید باید با این رویکرد به این صنعت بپردازند.
رییس دور اول سازمان افزود: پهنای باند را به هدف دفع شر، کم کردهاند اما دسترسی به هر مطلب زیان بار که خارج از مرز ایجاد میشود فراهم است ولی از این سو راه دسترسی و کار اصولی و تجاری محدود است.
سهیل مظلوم، نایب رییس دور اول نیز با ذکر مثالی خواستار کاهش تصدی و نقش عملیاتی دولت در حوزه کسب وکار شد.
وی افزود: اگر دولت به نقش نظارتی وهدایت خود بپردازد و با حضور درصحنه بازی، مانع برای بخش خصوصی ایجاد نکند، بخش خصوصی رسالت خود را در توسعه خوب میشناسد و به آن عمل خواهد کرد. مظلوم با اشاره به سیاست اختصاص یک درصد از بودجه اجرایی دولت هشتم به توسعه فناوری اطلاعات، آن را موجب توسعه و تحولی جدی در این صنعت دانست و خواستار وضع سیاستی مشابه شد.
آزاده داننده، نایب رییس سازمان، با اشاره به خود کفایی در صنعت فاوا، آن را یک شمشیر دو لبه دانست که در وضع سیاستهای مربوط به آن باید ظرایف و مطالب آن را رعایت کرد. وی همچنین با اشاره به متولیگری دستگاهها و نهادهای متعدد در حوزه فاوا گفت: این صنعت همچون برق یک موضوع میان بخشی و همافزاست، همه از برق استفاده میکنیم ولیکن، تولی آن با نهاد تخصصی خودش است.
قمی دبیرکل سازمان نیز با اشاره به ابتکار سازمان در تشکیل انجمن ارایهدهندگان خدمات ICT اکو یادآور شد که سازمان بهرغم امکانات محدود به رسالت خود در زمینه تعاملات بینالمللی پرداخته است اما نیازمند حمایت است.
وی همچنین با اشاره به آمار شرکتها و واحدهای تعطیل شده در این صنعت وخیل دانشجویان در حال تحصیل در این حوزه، موضوع اشتغال و جلوگیری از فرار نخبگان به عنوان سرمایه ملی را خواستار شد. محمودرضا خادمی عضو هیات رییسه دور دوم سازمان نیز با بیان این نکته که ایران در سالهای نه چندان دور رتبه اول پهنای باند منطقه را دارا بوده است و اینک در انتهای لیست قرار دارد، توجه به موضوع را یادآور شد.
صالحی مشاور رییس سازمان نیز در این دیدار به اهمیت نقش فناوری اطلاعات و تصحیح نگاه دولت به تشکلها پرداخت و خواستار تداوم این جلسات شد.
میثاق واعظی با صنف
در ادامه محمود واعظی، وزیر پیشنهادی ارتباطات در کابینه رواحانی، ضمن اظهار خوشوقتی از دیدار با نمایندگان صنف، گفت: وزراتخانه نباید رویکرد قیم مآبانه داشته باشد و از سوی دیگر بخش خصوصی نگاه صرفا سودجویی نباید داشته باشد.
وی افزود: دول موفق نظارت و هدایت کردهاند و معتقد بودهاند تصدیگری زمین گیرشان میکند، نمیتوانیم کشور را اداره کنیم در حالی که توسعه نیافته باشد و در این راستا قطع یکی از زیرساختهای توسعه، فناوری اطلاعات وارتباطات و این میسر نمیشود مگر با فعال شدن بخش خصوصی این حوزه.
نامزد مطرح وزارت ICT با تاکید بر لزوم شورای راهبری وزارتخانه با حضور نخبگان و نمایندگان بخش خصوصی، اصلاح ساختار تصمیمگیری را لازم ولیکن نیارمند زمان دانست و انسجام درونی خانواده (هر دو بخش دولت و خصوصی) را محرک و شتابدهنده این حرکت برشمرد.واعظی افزود: روحانی عنایت خاص به این حوزه دارد، و این امر فرصت ویژهای برای توسعه این صنعت، ایجاد کرده است.
محقق سیاست خارجی کشور با بیان اینکه اعتقاد راسخ به بخش خصوصی دارد، میثاق اول خود با صنف را رعایت انصاف در کار و روابط فیمابین قلمداد کرد.
واعظی همچنین گفت: با عنایت به اهمیت طرح نظام جامع فناوری اطلاعات کشور، خواستار بازگشت و بازنگری طرح خواهد شد.
نصرالله جهانگرد که در این دیدار حضور داشت و خدمات وی به صنعت فاوا، بارها از سوی حاضرین یادآوری شده است، گفت: بازار فاوا بازار بزرگی است که مورد توجه همه است بنابراین وضع سیاستهای مناسب برای توسعه آن از موارد الزامی است.
وی با یادآوری اینکه در زمان مسوولیت خود با ۲۵۰ واحد سرمایهگذاری از سوی دولت، منجر به یکهزار و ۵۰۰ واحد سرمایهگذاری بخش خصوصی شده است، به اشتیاق بخش خصوصی برای فعالیت در این حوزه اطمینان داد.