افشاکننده برنامههای گسترده جاسوسی آمریکا در مکالمات تلفنی داخل این کشور و فعالیتهای اینترنتی در سراسر جهان به جاسوسی و دزدی اموال دولتی متهم شد.
اتهام جاسوسی و دزدی اموال دولتی برای افشاگر برنامه prism
همشهری آنلاین , 2 تير 1392 ساعت 10:00
افشاکننده برنامههای گسترده جاسوسی آمریکا در مکالمات تلفنی داخل این کشور و فعالیتهای اینترنتی در سراسر جهان به جاسوسی و دزدی اموال دولتی متهم شد.
افشاکننده برنامههای گسترده جاسوسی آمریکا در مکالمات تلفنی داخل این کشور و فعالیتهای اینترنتی در سراسر جهان به جاسوسی و دزدی اموال دولتی متهم شد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، این اقدام نخستین گام دولت آمریکا برای استرداد ادوارد اسنودن از هنگکنگ است که گمان میرود وی در آنجا مخفی شده باشد. ادوارد اسنودن پیمانکار سابق سازمان امنیت ملی آمریکاست که اخیراً جزئیات مربوط به برنامه ثبت مشخصات مکالمات تلفنی در آمریکا و فعالیتهای اینترنتی در سراسر جهان را در اختیار روزنامه گاردین گذاشت.
این نخستین مرحله از تلاشها برای بازگرداندن اسنودن از هنگ کنگ و محاکمه کردن او در آمریکاست. خبرنگاران گاردین برای مصاحبه با وی و دریافت اسناد برنامههای جاسوسی به هنگ کنگ رفته بودند، اما از زمان انتشار گزارشها در این باره، اطلاعی از وی در دست نیست؛ هر چند که تصور میشود وی جایی در این جزیره که تحت کنترل چین است، پنهان شده است. روزنامهای در هنگ کنگ نوشت وی تحت محافظت پلیس است، اما مقامات این جزیره از ابراز نظر در اینباره خودداری میکنند.
اسنودن به دزدی اموال دولتی، انتقال بدون مجوز اطلاعات مربوط به دفاع ملی و انتقال ارادی اطلاعات طبقهبندیشده مربوط به ارتباطات به شخص غیرمجاز است. ۲اتهام آخر براساس قانون جاسوسی آمریکا حداکثر ۱۰سال حبس و جریمه دارد. منابع آمریکایی میگویند این کشور آماده میشود استرداد اسنودن را از هنگ کنگ بخواهد.
این جزیره بخشی از چین است اما خودمختاری چشمگیری دارد. روزنامه واشنگتن پست نوشت آمریکا از هنگ کنگ خواسته بود اسنودن را طبق قرار بازداشت موقت دستگیر کند. یک روزنامه هنگ کنگ نوشت اسنودن در خانهای امن و تحت محافظت پلیس بهسر میبرد.
اسنودن حدود ۲هفته پیش فاش کرد که سازمان امنیت ملی آمریکا مشخصات مکالمات تلفنی را در داخل این کشور ثبت میکند. این سازمان همچنین با همکاری ۹شرکت بزرگ اینترنتی مانند گوگل، یاهو، مایکروسافت و فیسبوک، به اطلاعات مربوط به مشتریان آنها در سراسر جهان دسترسی دارد.
افشای این دو برنامه جاسوسی سبب واکنشهای منفی در داخل آمریکا و در کشورهای دیگر بهخصوص در اروپا شد. با این حال، باراک اوباما و دیگر مقامات دولتی از این برنامههای جاسوسی دفاع کردند و گفتند برنامههای جاسوسی طبق قانون و با اطلاع کنگره اجرا میشود.
آنان میگویند اطلاعاتی که از این راه بهدست آمده است، به خثنی شدن دهها حمله تروریستی در آمریکا و سایر کشورها کمک کرده است. کارشناسان میگویند اقامه شکایت جنایی علیه اسنودن زمینهساز درخواست استرداد وی از هنگکنگ است. اکنون دادستانها ۶۰روز فرصت دارند تا با تدوین کیفرخواست، مراحل عملی درخواست استرداد برای محاکمهکردن اسنودن را در آمریکا آغاز کنند.
آمریکا و هنگ کنگ در سال ۱۹۹۸موافقتنامه استرداد امضا کردند، اما به نوشته روزنامه گاردین هرگونه تلاش آمریکا برای بازگرداندن اسنودن ممکن است سالها طول بکشد یا حتی چین جلوی آن را بگیرد. در این حال، قانونگذاران هنگکنگ از چین خواستهاند در این موضوع دخالت کند.
هواداران اسنودن وی را افشاگر برنامههای نقضکننده حریم خصوصی میدانند، اما مخالفان او را خیانتکار و جاسوس میخوانند. سرنوشت وی اکنون میتواند به ماجرایی کشدار مانند وضعیت جولیان آسانژ بنیانگذار سایت ویکیلیکس بدل شود که اکنون یک سال است در سفارت بولیوی در لندن به سر میبرد.
کد مطلب: 5712